Работно облекло от дънков плат - кратка история на денима

 

РАБОТНО ОБЛЕКЛО ОТ ДЪНКОВ ПЛАТ – КРАТКА ИСТОРИЯ НА ДЕНИМА

 

Има много фирми в България и по света, които произвеждат работно облекло, но да правиш работно облекло от дънков плат – това е вече нещо друго. Защото, когато става въпрос за работно облекло от дънков плат, компромиси с качеството не са позволени.

Всъщност, когато говорим за работно облекло деним, трябва, преди всичко, да направим една кратка историческа справка за т.нар. деним – другото (и може би – по-известно) наименование на дънковия плат. Своеобразният предшественик на денима е материя в индигов цвят, използвана още през 16 век в Индия – тя е била много популярна сред моряците, които масово са си шиели облекла от нея.

Ако се замислим, това е било едно от тогавашните проявления на сегашното работно облекло деним, макар че в нашето съвремие традиционното работно облекло от дънков плат обхваща доста по-широк кръг от хора, извършващи най-различни дейности в най-различни професионални сфери. Качественото работно облекло деним винаги ще се търси много.

В началото на 17 век започва производството и продажбата на деним в Италия. И може би вече се досещате кои са били основните потребители на тогавашното работно облекло от дънков плат – разбира се, че моряците! Те имали нужда от материя, която е достатъчно мека, за да се навива и достатъчно тънка, за да съхне бързо – тоест, имали са нужда точно от работно облекло от дънков плат.